De verbouwing van Saskia Noort

In De Verbouwing van Saskia Noort opent de veertigjarige succesvol plastisch chirurg Mathilde van Asselt-Fortuin haar eigen privékliniek Duinhoeve. Naar de buitenwereld lijkt ze een knappe, zeer geslaagde, gelukkig getrouwde zakenvrouw, maar de werkelijkheid is dat toch wat anders. Haar huis is een dikke puinzooi door dat ze al maanden in een geldslurpende verbouwing zit, die wordt geleid door haar depressieve echtgenoot Rogier, die eigenlijk psychiater is en verslaafd is aan drank en pillen, en een dure holistische aannemer. En haar intelligente zoon Thom woont in het tuinhuis en lijkt de beste band met zijn Xbox te hebben.De verbouwing - Saskia Noort

Ze lijdt zelf aan een koopverslaving en ziet de rekeningen opstapelen. Ze is op een gegeven moment zo wanhopig dat ze hulp accepteert van een oud-klasgenoot Johan Delver, die ze toevallig tegenkwam en in het vastgoed zit. Hij koopt zich met een miljoen euro in in haar kliniek in ruil voor 40 % van de aandelen en kent ook nog wel iemand die een aantal Poolse bouwvakkers kan regelen om haar huis op orde te krijgen. De financiële zorgen lijken voorbij en ze ziet haar huis snel opknappen door een uitstekende ploeg Poolse bouwvakkers aangestuurd door een Poolse weduwe, Marzena Meijer-Swietlicki.

Wat ze niet doorheeft, is dat eigenlijk Johan de leiding heeft over haar volledige leven. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn en dan beginnen de problemen, omdat ze zich gemanoeuvreerd heeft in een zodanig chantabele positie dat er geen uitweg meer mogelijk lijkt. Om tot rust te komen gaat Mathilde in de kliniek slapen en in de tussentijd ontfermt Marzena zich over Rogier. Er wordt steeds meer druk op Mathilde uitgeoefend, haar zoon verdwijnt en ze wordt zelfs gedwongen om organen uit een cosmetische patiënt te verwijderen. Na een fel verzet doet ze alsof ze daarmee instemt, maar uiteindelijk weet ze voor goed met deze situatie af te rekenen.

De schrijfstijl van Saskia Noort is erg herkenbaar en leest vlot weg. Je herkent duidelijke een bepaalde sfeer van yuppen die denken dat alles maar mogelijk is, wat vooral uiterlijke schijn blijkt te zijn en wat ook al naar voren kwam in de Eetclub en later ook in Debet. De titel De Verbouwing slaat zowel op de verbouwing van het huis als op het verbouwen van de lichamen in haar privékliniek.

Hoewel het verhaal sterk begint, komt er op een gegeven moment ook wel wat twijfel: hoe kan ze zo naïef zijn? Aan het begin wordt ze als een sterke vrouw neergezet en dit komt aan het eind ook wel weer terug, maar in een groot deel van het boek ergerde ik me een beetje aan Mathilde. Ze zeurt, heeft past een struisvogel techniek toe en hoopt dat alles wel weer goed komt, maar wil er zelf niets voor doen. Ze zit een beetje in de slachtofferrol. Gelukkig zijn er de spannende complotten, waardoor je wel verder wilt lezen en geboeid blijft door het verhaal. Al is het tempo in het verhaal op cruciale momenten soms net iets te hoog.

In 2013 is ook het boek verfilmd met hoofdrollen voor Tjitske Reidinga, Mark Rietman en Peter Blok.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.