Morten

De Morten trilogie van Anna Levander

Nog een paar dagen en dan mag er gestemd worden voor de Tweede Kamer verkiezingen. De boeken van de Morten trilogie sluiten hier mooi bij aan, want die geven een kijkje achter de schermen bij de politiek. Het grote verschil met de huidige verkiezingen is dat de partij van de hoofdpersoon afstevent op een grote verkiezingsoverwinning. Hoewel er geen duidelijke verwijzing naar bekende politici zijn, hebben de personages allemaal karakter trekjes die wel herkenbaar zijn. Ook de namen van de politieke partijen zijn verzonnen.

Dit verhaal is een soort Nederlandse versie van House of Cards. Het speelt zich af op en rond het Binnenhof en behandelt verschillende actuele thema’s als zelfdodingspil voor voltooid leven en terugkeer van jihad strijders. Maar eigenlijk gaat het vooral over allerlei soorten concurrentie, ego’s, intriges, achterkamertjes politiek, manipulatie, belangenverstrengeling en macht.

De Morten trilogie is een spannende serie, waarbij een geheim uit het verleden wordt ontmaskerd en een moord in het heden wordt opgelost. Maar bovenal een mooi inkijkje in de politiek!

 

Lees alle reviews over De Morten Trilogie 1 – Morten

 

Deel 1: Morten

In het eerste deel maak je kennis met de politicus Morten Mathijsen in de verkiezingstijd. Hij is de tweede man na fractievoorzitter Tilda Adema van de partij De Nieuwe Liberalen, die er erg goed voor staan. Zijn doel is om de leiding te nemen in de partij en premier te worden van Nederland. Hij wordt hierin bijgestaan door zijn knappe spindoctor Evelien Bax. Zo goed als het met zijn carrière lijkt te gaan, zo anders is het in het privéleven van Morten. Zijn vrouw is jaloers op Evelien en zijn puberdochter zet zich af tegen hem. Verder wordt hij afgeperst en dat kost hem een groot deel van zijn spaargeld.

Marijn Flander is werkzaam bij een uitgeverij waar ze allemaal rotklusjes op moet knappen. Als de het souterrain moet opruimen vindt ze een oud manuscript met informatie over een feestje waar Morten bij was. Ze gaat stage lopen bij het campagneteam van Morten om zo dicht bij hem in de buurt te zijn en meer over de gebeurtenissen op het feestje te weten te komen. Dit verhaal probeert ze zo goed mogelijk op te schrijven en wil het uiteindelijk publiceren. Tijdens de campagnetijd krijgt ze echter nog veel meer interessante dingen te horen voor in het boek.

Het verhaal eindigt dramatisch met een ongeluk op de avond dat de overwinning door de partij gevierd wordt.

 

Lees alle reviews over De Morten Trilogie 2 – Mo

Deel 2: Mo

In het tweede deel is Morten net premier geworden. Hij probeert de moord op zijn liefje Evelien op te lossen en dat leidt hem nog al af van het regeren van het land. Toch weet hij met De Nieuwe Liberalen wel een nieuwe anti-terreurwet in te voeren. Er zijn veel problemen in het kabinet. Door de toenemende polarisatie in de samenleving is er steeds meer steun voor de nieuwe Islamitische Partij Nederland. Verder verloopt een test met het invoeren van de pil van Drion (euthanasie pil) niet zoals gepland.

Je zou denken dat de titel een afkorting van Morten is, maar Mo heeft een even grote rol. In het begin heeft Morten veel steun van Mo Limam, de nieuwe fractievoorzitter. Maar dit verandert als zijn zoon vertrekt naar Syrië om mee te vechten in de jihad.Met de partij hebben ze ervoor gezorgd dat er een soort heropvoedingskamp op een Grieks eiland is voor terugkerende Syriëganger, dus daar zou zijn zoon ook naar toe moeten.

Marijn is nog steeds in het geheim bezig met het boek over Morten. Haar rol binnen de partij wordt groter, want ze treedt ook op als de nieuwe spindoctor.

 

Lees alle reviews over De Morten Trilogie 3 – M

Deel 3: M

In het laatste deel is de bom gebarsten en het tij lijk gekeerd te zijn voor Morten. Mortens ex-vrouw Esther zit in de gevangenis, maar lijkt snel vrij te komen. Zijn dochter komt weer thuiswonen, maar is niet meer zijn kleine meisje. De fractie van De Nieuwe Liberalen valt uit elkaar. Het is niet raar dat het succes Morten naar zijn hoofd gestegen is en deze omslag hem een beetje te veel wordt.

Hoewel hij Marijn in het Catshuis heeft genomen, vertrouwt hij zijn spindoctor niet meer. Wanneer hij achter het boek Post Morten komt, probeert hij publicatie te voorkomen en haar zelfs te vermoorden. Gelukkig blijkt het boek veilig gesteld te zijn door het aan de NOS journaliste Veronique Anker te sturen.

De benadeelde vrouwen spannen samen om de neergang van Morten te bewerkstelligen om zo wraak te nemen voor alles wat hij hun heeft aangedaan.

De titel van die boek kan staan voor zowel Morten, Marijn, Mo als het dagboek personage M. waaraan Esther schrijft. Het einde van de trilogie lijkt wat gehaast te zijn. Alsof er nog meer acties moesten gebeuren dan er in het aantal bladzijden pasten. Maar desondanks vond ik het een spannende ontknoping!

 

 

Auteurs

Anna Levander is het pseudoniem van het journalistenechtpaar Dominique van der Heyde (bekend van het NOS-journaal en Nieuwsuur als politiek verslaggeefster) en Annet de Jong (bekend van o.a. de thrillers Vuurkoraal en Levend bewijs).

De theaterrechten zijn verkocht, maar ik betwijfel of ze het verhaal daar net zo filmisch kunnen uitbeelden als in de boeken beschreven is.

 

Dit artikel bevat affiliate links.
Door er op te klikken en een aankoop te doen, krijg ik er een percentage van.
Zo je steunt mijn blog, terwijl het voor jou niets extra kost.

Weet jij nog een andere politieke thriller die het echt waard is om te lezen?

8/40 #40dagenbloggen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.