cover de lege stad simone van der vlught

De lege stad van Simone van der Vlugt

Het verhaal van De Lege Stad begint op 14 mei 1940 in Rotterdam. Officieel is de oorlog dan al 4 dagen aan de gang, maar in Rotterdam is er dan nog weinig van te merken. De 21-jarige Katja van Kesteren woont met haar man Daniel, die arts is, in Kralingen en ze hebben nog geen kinderen gekregen. Ze gaat even op bezoek bij haar ouders om te helpen in hun kruidenierswinkel. Haar vierjarige zusje Lieke is wat ziekjes en daarom neemt Katja haar mee om voor haar te zorgen. Op het moment dat ze onderweg zijn, begint het bombardement en weten ze een schuilkelder te bereiken. Wanneer ze daar later uitkomen, is de hele stad plat gebombardeerd en staat er niets meer overeind.

54644ea2d04bf9.37391984Samen met haar man neemt ze haar 2 broertjes en 2 zusjes in huis, want de rest van haar familie is overleden. Ze proberen het gewone leven weer op te pakken, maar dat is niet makkelijk. Het begint met kleine dingen die veranderen in hun dagelijkse leven, maar al snel wordt de sfeer steeds boosaardiger. Ze rouwen om het verlies van hun familie en proberen zo goed mogelijk voor haar overgebleven broertjes en zusjes te zorgen. Het voedsel wordt steeds schaarser en Katja maakt zich grote zorgen om haar broers die in het verzet zitten. Haar schoonfamilie lijkt haar niet goed te begrijpen en zij, als lid van de NSB, zien juist wel de voordelen van een groot rijk in. Bij een feestje van haar schoonfamilie leert ze ook een Duitse officier kennen, met wie ze later een relatie krijgt om informatie over Daniel te krijgen als hij opgepakt wordt wegens het schrijven van een protestbrief.

Ook merkt ze alle maatregelen die tegen de Joden genomen worden. Door de zorg voor haar familieleden durft ze het niet aan om Joden bij haar thuis te laten onderduiken, maar ze verzinnen wel een manier, zodat ze haar Joodse, beste vriendin kan helpen met onderduiken. Toch wordt dat adres op een dag verraden en worden haar vriendin met haar man afgevoerd. Haar pasgeboren zoontje heeft ze weten te verstoppen en Katja zorgt voor hem alsof het haar eigen kind is. Ze geeft hem een andere naam en zegt dat het haar neefje is, die tijdens een van de bombardementen zijn familie is verloren. Ze wil hem niet te veel laten wennen aan haar, zodat het geen probleem wordt als haar vriendin later weer terug komt. Al is het voor ons als lezer wel te raden dat dat nooit gaat gebeuren.

de-lege-stadHet is een indrukwekkend verhaal over de Tweede Wereldoorlog en het leven in Rotterdam na het bombardement. De situaties zijn  heel realistisch en beeldend beschreven, zodat je goed meevoelt in de emoties en begrijpt waarom bepaalde beslissingen genomen worden. Helaas is de verhaallijn wel een beetje ongeloofwaardig, want werkelijk elk thema wat je bij de Tweede Wereldoorlog kan bedenken, komt voor bij Katja. Toch is het niet storend om te lezen, want het zorgt er voor dat er altijd wel wat gebeurd in het verhaal.  Simone van der Vlugt weet op een mooie, eenvoudige manier de geschiedenis van Rotterdam te vertellen: Een stad die niet alleen zijn hart miste door het bombardement, maar ook leeg was door alle mensen die verdwenen zijn tijdens de oorlogsjaren. Erg indrukwekkend.

De lege stad is niet de eerste historische roman van Simone van der Vlugt. Eerder verschenen ook al Jacoba, Dochter van Holland en Rode sneeuw in december. Al zullen de meeste haar kennen van de thrillers, maar ze heeft ook verschillende reis- en jeugdboeken geschreven.

In Rotterdam zijn er verschillende monumenten die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en het bombardement. Waarschijnlijk zijn de bekendste het bronzen beeld De verwoeste stad van Zadkine op Plein 1940 in Leuvenhaven. Een andere is een stuk muur van Loods 24 op Zuid ter herinnering aan de duizenden Joden die zijn weggevoerd.  En verder kom je langs de rand van de stad rode lampen in de grond tegen, die de brandgrens aangeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.