Cupcake parade

Een lekker luchtig cakeje met een volle toef erop die helemaal versierd is! Als er een feestje is, maken cupcakes het helemaal af. En als er niets te vieren is, dan zijn cupcakes al een feestje op zich. Vrij basic zijn ze lekker, maar helemaal over de top is natuurlijk nog lekkerder! Hier het recept en 5 simpele variaties voor ieder wat wils.

IMG_0520

Basis recept cupcake

Ingrediënten voor 12 cupcakes:

– 125 gr roomboter
– 125 gr kristalsuiker
– 125 gr zelfrijzend bakmeel
– 2 eetlepels melk
– 2 eieren
– vanille extract

Het is van belang dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zet de papier bakvormpjes alvast in het cupcake bakblik. Dit is handig voor het vullen en zo houden ze ook mooi hun vorm tijdens het bakken.

Snijd de boter in kleine blokjes en mix het op hoge snelheid in een kom. Voeg steeds kleine beetjes suiker toe zodat er een luchtige massa ontstaat. Voeg hier ook een voor een de eieren aan toe. Zeef er daarna in delen het bakmeel door terwijl je blijft mixen. Als laatste voeg je de melk toe en mix alles nog even een minuutje door.

Met een eetlepel kun je de vormpjes makkelijk vullen tot ze ongeveer voor 2/3 vol zitten. Zet ze in een op 180 graden voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 min. De oven tussentijds niet openen, want dan kunnen ze inzakken. Prik met een houten prikkertje in de cupcake om te zien of ze gaar zijn. Als de prikker er droog uitkomt, zijn ze gaar en kunnen ze uit de oven gehaald worden.

Zet het bakblik op een rooster. Als ze te bol zijn geworden, leg er dan een snijplankje op voor 1 minuut. Na een paar minuutjes kunnen de cupcakes uit het bakblik gehaald worden.

IMG_0537    IMG_0540

Sinaasappel cupcakes

Voeg aan het basisrecept voor cupcakes 3 eetlepels (verse) sinaasappelsap toe en de zest (rasp van de schil, alleen het oranje, niet het witte, want dat is bitter) van 1 sinaasappel.

Voor de topping mix je 250 gr poedersuiker met 250 gr zachte boter tot een zachte crème met 1 theelepel vanille extract en 1-2 eetlepels (verse) sinaasappelsap. Om het af te maken kun je er nog wat druppel oranje kleurstof toevoegen en wat oranje sprinkels er overheen strooien.

Chocolade cupcakes

Voeg 4 eetlepels cacao vermengd met 4 eetlepels warm water toe aan het basisbeslag voor cupcakes.

Voor de topping smelt je 300 gr pure chocolade au bain marie. Breng in een andere kom 250 ml slagroom rustig aan de kook. Voeg de gekookte slagroom langzaam toe aan de gesmolten chocolade, zodat er een mooi mengsel ontstaat.

Als decoratie kun je er kleine witte chocolade krullen over heen strooien.

IMG_0592    IMG_0593

Cappucino cupcakes

Maak het basisbeslag voor cupcakes en voeg er daarna nog 2 eetlepel oploskoffie en 1 eetlepel cacaopoeder aan toe.

Als topping mix je 200 gr zachte boter met 200 gr poedersuiker tot een luchtige crème. Meng 2 eetlepel gezeefde oploskoffie en 2 theelepels warme espresso en 2 theelepels koffielikeur met elkaar en laat het afkoelen. Vermeng dit met de boter/suiker crème en versier het met koffieboontjes.

Aardbeien cupcakes

Maak de cupcakes volgens het basisrecept en hol ze een beetje uit met een mesje of een lepel, zodra ze afgekoeld zijn. Vul dit gat met een aardbei.

De aardbei wordt verborgen met een topping van 200 ml slagroom stevig geklopt met een zakje klopklop. Voeg hier 3 eetlepels aardbeienjam aan toe.

Banaan-karamel cupcakes

Vervang in het basisrecept voor het cupcakebeslag 50 gr zelfrijzend bakmeel en 50 gr suiker voor 2 rijpe bananen.

Maak een topping door 200 gr zachte boter met 200 gr poedersuiker en een paar druppels vanille extract tot een luchtige crème te mixen. Snijd fudge of karamel in kleine blokjes en strooi deze over de crème.

Wat is jouw favoriet?

 

2 gedachten over “Cupcake parade”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.