cover chateau fatale ilya gort

Château Fatale van Ilja Gort

Had ik even mazzel! Een poosje geleden heb ik zomaar het boek Château fatale van Ilja Gort gewonnen bij een winactie van Nynke-Boudien van www.iheartbooks.nl in samenwerking met Lebowski Publishers. Zoals ze in haar recensie al schreef is het “een heerlijke thriller, waarin de auteur zijn liefde voor Frankrijk, wijn, actie en humor heeft kunnen combineren.”

cover chateau fatale ilya gort

Het verhaal Château Fatale

Leonie Fougard is journaliste bij de Franse krant Le Figaro. Tijdens een undercoveropdracht ontmoet ze haar partner in een kraakpand. Een paar jaar later wordt hij vermoord wanneer ze op vakantie zijn en zo begint Leonies zoektocht naar de daders.

Ze gaat bij haar vriend Alain Briard logeren op zijn wijnkasteel Château Briard om alles te verwerken. Plotseling gebeuren er rare dingen nadat hij een miljoenencontract getekend heeft om de wijnoogst van 5 jaar te leveren aan een onbekende firma. Als Alain aangeeft dat hij spijt heeft gekregen van het contract, worden ze overvallen door een deserteur uit het vreemdelingenlegioen. Ze weet hem te overmeesteren en besluiten samen te gaan werken te zijn opdrachtgever.

Als ze erachter komen dat dezelfde dader, albino neger Edelweiss, verantwoordelijk is voor de moord op Serge en de ontvoering van Didier, de vader van Alain, gaan ze samen op jacht om wraak te nemen. Zo komen ze een internationaal netwerk van wijnfraude op het spoor.

Wat ik er van vond

Hoewel Château Fatale zich voor een groot deel in de romantische setting van Frankrijk afspeelt in wijnkastelen, jachthavens en oude boerderijen, gebeuren er een hoop gruwelijke dingen die tot in detail beschreven worden.

Af en toe vraag je je af hoe Ilya Gort dit bedacht kan hebben. Bijna ieder hoofdstuk in Château Fatale wordt je wel verrast door de wendingen in het plot.  Het is soms bijna absurdistisch hoe het verhaal van het ene naar het andere uiterste gaat. De beschrijvingen zijn vaak zo goed dat je meer het gevoel hebt dat je een spannende actiefilm aan het bekijken bent dan een boek aan het lezen. Ook de karakters worden ijzersterk neergezet, ondanks hun soms wat extreem overdreven eigenaardigheden. Je vlieg door het boek heen en ik was dan ook blij dat het zo lekker dik was. Het las zo fijn dat ik hem niet te snel uit wilde hebben.

Van Ilya Gort (aff) had ik al de boeken Leven als Gort in Frankrijk, Overleven als Gort in Frankrijk en Met Gort de Boer op gelezen, maar dat waren toch een heel ander soort boeken. Door het lezen van deze thriller, ben ik ook wel erg benieuwd geworden naar Het Merlot Mysterie en vrouwenslagerij. Zijn wijnkennis komt duidelijk naar voren in het verhaal, maar zijn kennis over verschillende soorten wapens vond ik nog verrassender.

Welk boek van Ilya Gort zou jij anderen aanraden?

One thought to “Château Fatale van Ilja Gort”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.