Vandaag is mijn moeder jarig! Aankomend weekend gaan we dat vieren met een feestje. Ieder jaar nodigt ze haar vriendinnen uit en gaan we wat creatiefs maken. Zo hebben we vorig jaar een poster gedrukt (die ik nu nog steeds als header op de homepage gebruik) en eerder ook al een schalen versierd. Iedere keer verzint ze weer wat nieuws.
Vorig jaar had ze mij gevraag iets lekkers te bakken voor haar feestje. In plaats van een taart heb ik toen cake rolls gemaakt. Het biscuitdeeg is simpel te maken, maar door er kleur aan toe te voegen krijgt het een groot effect!
Ingrediënten voor cake rolls
Per rol heb je het volgende nodig:
- 4 eieren
- 120 gram fijne kristalsuiker
- 120 gram bloem
- snufje zout
Afhankelijk van de smaak en kleur die je het wil geven, heb je ook 1 tl vanille extract of 1 el cacao of een paar druppels kleurstof nodig.
De vulling kun je natuurlijk zelf bedenken, maar voor de een heb ik het volgende gebruikt:
- 150 ml slagroom
- 1 zakje klop fix
- 50 gr witte chocolade
- half doosje bevroren frambozen
En in de ander zat:
- 150 ml slagroom
- 1 zakje klop fix
- 50 gr extra pure chocolade
- een handje fijngehakte pistache nootjes
Zo maak je de cake rolls
Klop de eieren en suiker in een schone kom zo’n 10 minuten tot het een lichte, luchtige beslag is. Zeef het bloem en een snufje zout en vouw dat er in delen voorzichtig doorheen.
Schep 1/5 deel apart en kleur dat voor de versiering. Ik heb gekozen dat op te delen in geel, roze, oranje en rood.
Spuit een leuk patroon op een siliconen bakmatje, maar zorg ervoor dat het niet te dik wordt. Bak dit 3 minuten in een voorverwarmde oven op 170 °C.
Haal het uit de oven en bestrijk het voorzichtig met het overige (4/5 deel) biscuitbeslag. Bij de stippen heb ik het biscuitdeeg nog op smaak gebracht met wat vanille extract.
Voor een tweede cake roll met een geruit patroon heb ik het biscuitbeslag juist donker gekleurd met wat cacaopoeder. Plaats de plaat terug in de oven en bak het nog 10 minuten tot de hele plak gaar is. Zoals je ziet is de plak niet heel mooi rechthoekig geworden, maar dit kun je nog bijsnijden.
Laat het deeg al opgerold in bakpapier op een rooster afkoelen, want dit voorkomt dat er later scheuren in komen. Het is dan wat lastiger te vullen, maar het eindresultaat wordt wel mooier.
De cake roll met de stippen is gevuld met slagroom, witte chocolade en framboos. De geruite chocoladebiscuit met ruiten gevuld met slagroom, pure chocolade en pistachenootjes.
Je kan ze makkelijk een dag in de koelkast bewaren, maar om plakken te voorkomen kun je de rol aan de buitenkant bestrooien met wat poedersuiker of cacaopoeder.
Patronen
In dit voorbeeld hierboven heb ik gekozen voor stippen en ruitjes, maar je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Wat denk je van een giraffen patroon, basic kleuren en abstracte vormen, juist sierlijk roze krullen, of in de kleuren van de uitnodiging voor het feestje, zoals je hieronder ziet.
Maar het is natuurlijk ook mogelijk om er een tekst in te schrijven. Houd er dan wel rekening mee dat het in spiegelbeeld moet 😉
Aankomende zaterdag viert mijn moeder weer haar feest en het is nog een grote verrassing wat we gaan maken. Ik heb wel al bedacht welke taarten ik dit jaar voor haar ga bakken!
Dit is geen cake dit is kunst 🙂
Priepraat onlangs geplaatst…De grens is bereikt!
Wat een leuk idee zeg, dat ga ik zeker een keer proberen met een verjaardag
Hartelijk dank voor het delen van dit leuke recept. Wat zijn de maten van uw bakblik/bakplaat?