5 gehaakte cactussen

Cactussen haken

Cactussen zijn ideale planten want je hoeft ze bijna geen water te geven. Maar deze gehaakte versie is nog makkelijker, want hier heb je helemaal geen omkijken naar en je kan je ook niet prikken aan de stekels, tenzij je ze als speldenkussen gaat gebruiken.

Hieronder een uitleg van hoe je zelf zelf kunt haken en links naar de leukste (Nederlandse talige) patronen.

En ik weet dat het een jaar geleden hip was om te cactussen te haken en dat het nu eigenlijk al weer uit is, maar dat maakt niets uit. Dit blijf leuk om te doen en als je nu begint met haken, heb je in januari niet zo’n lege kamer wanneer de kerstboom de deur uit gaat.

vijf cactussen op een rij

Voorbereidingen

Om deze fleurige cactussen te maken hebben je verschillende kleuren groen garen nodig, bruin voor de aarde/bodem en voor de bloemetjes vrolijke kleurtjes. Of je het wil maken van katoen-, wol- of acrylgaren, moet je zelf weten. Net wat je zelf lekker vind haken of mooi vind. Met katoen krijg je een strakkere uitstraling doordat je de steken duidelijker ziet dan bijvoorbeeld met het acrylgaren.

Om het nog wat grover te laten lijken, had ik de draad dubbel gedaan en gehaakt met een haaknaald 3,5, maar een wat grotere haaknaald zou ook prima kunnen.

Voor het in elkaar zetten, heb je een beetje vulling en een stopnaald nodig. En om het helemaal af te maken ook nog aardewerken potjes of andere bakjes om ze in te zetten.

De bodem

Dit wordt met bruin gemaakt om aarde voor te stellen.

 • Maak een magische cirkel en haak daarin 6 vaste (6v)
 • 2 vasten in iedere steek tot je helemaal rond bent (12v)
 • 1 vaste en dan 2 vasten in elke 2e steek tot je helemaal rond bent (18v)
 • 2x 1 vaste en dan 2 vasten in elke 3e steek tot je helemaal rond bent (24v)
 • 3x 1 vaste en dan 2 vasten in elke 4e steek tot je helemaal rond bent (30v)
 • 4x 1 vaste en dan 2 vasten in elke 5e steek tot je helemaal rond bent (36v)
 • etc. tot je een rondje hebt dat perfect past in je aardewerken potje.

Door de meerderingen te laten verspringen wordt het ook mooi rondje. Als je ze steeds op dezelfde plek hebt, wordt het uiteindelijk meer een zeshoek.

Recht gehaakte cactussen

Voor dit type cactussen haak je een rechthoekig lapje waarbij je aan het eind de bovenkant en een zijkant aan elkaar vast maakt.

Staande rechte cactus   Staande rechte cactus boven

Haak een ketting met de hoogte van de cactus, bijvoorbeeld 26 lossen.

Haak 25 vaste vanaf de 2e losse vanaf de haaknaald, gevolgd door 1 keerlosse.

Voor gelijke fijne ribbels

Haak 25 vaste in de achterste lussen, gevolgd door 1 keerlosse.

Voor gelijke grove ribbels

Haak 20 stokjes in de achterste lussen, gevolgd door 2 keerlosse.

Voor ongelijke ribbels

Haak 25 stokjes in de achterste lussen, gevolgd door 1 keerlosse. Haak 25 vaste in de achterste lussen, gevolgd door 2 keerlosse.

Voor geen ribbels

Haak 25 vaste, gevolgd door 1 keerlosse. Dit is wel een beetje zonde, want die ribbels maken het juist zo leuk. Zonder ribbels kun je net zo goed de rond gehaakte cactussen maken, want dan hoef je minder af te werken aan het eind.

Herhaal dit net zolang tot de cactus dik genoeg lijkt, wanneer je de eerste rij tegen de laatste aanhoudt. Als de onder-/bovenkant duidelijk langer is dan de zijkant, dan krijg je waarschijnlijk een hoge, rechte cactus, zoals op de plaatjes hierboven. Is de onder-/bovenkant duidelijk korter is dan de zijkant, dan krijg je waarschijnlijk een bolcactus, zoals op de plaatjes hieronder.

Maak de eerste rij vast aan de laatste rij met halve vaste en haal het garen met de stopnaald door de lussen aan de bovenkant. Door dit aan te trekken, sluit de bovenkant en hecht daarna het garen af.

bol cactus     bol cactus boven

De hoge rechte cactus (op de foto bovenaan) is met gelijke ribbel gemaakt en de bol cactus (op de foto hierboven) is met ongelijke ribbels gemaakt.

Rond gehaakte cactussen

Voor dit type cactussen haak je spiraalsgewijs. Je begint bovenaan met meerderen en daarna ga je rondhaken.

lange cactus rondgehaakt    lange cactus rondgehaakt boven

Maak een magische cirkel en haak daarin 6 vaste (6v). Haak 2 vaste in iedere steek tot je helemaal rond bent (12v). Haak *1 vaste in de eerste steek en daarna 2 vaste in elke 2e steek * tot je helemaal rond bent (18v). Haak *1 vaste in elk van de eerste 2 steken en daarna 2 vaste in elke 3e steek * tot je helemaal rond bent (24v). Haak iedere ronde 1 vast meer voordat je de 2 vaste in 1 steek doet. Doe dit net zolang tot je cactus de juiste diameter heeft gekregen.

Daarna blijf je 1 vaste in iedere steek haken tot je cactus de juiste hoogte heeft gekregen. Zoals je zowel hierboven als hieronder ziet, kan het heel leuk lijken als je meerdere diameters en hoogtes bij elkaar zet in een potje.

korte cactussen    korte cactussen boven

Bloemetjes

Er zijn heel veel schillende type bloemetjes dat goed bij cactussen passen. Je kan ook prima een pompom erop zetten of wat losse sliertjes haken. Ook hebben niet alle cactussen bloemetjes nodig. Al lijkt de meest linker op de foto hieronder wel een soort broccoli in een bakje. Daar wil ik nog wat spelden in zetten om hem af te maken.

IMG_5943

Een standaard bloemetje

Deze zitten op de rond gehaakte hoge cactussen (2e van rechts op bovenstaande foto).

Haak het aantal bloemblaadjes x 2 aan vaste in een magische ring. Dus voor een bloemetje met 5 blaadjes, betekent dit 10 vaste in een magische ring. Maak de blaadjes elk in 2 steken met een half stokje, stokje en een half stokje in 1 steek en dan een halve vaste in de volgende.

Een friemel bloemetje

Zoals op de recht gehaakte hoge cactus (2e van links).

Haak 10 vaste in een magische ring. Haak 1 vaste gevolgd door 6 losse in de voorste lus van iedere steek en daarna 1 vaste gevolgd door 6 losse in de achterste lus van iedere steek.

Een meerkleurig friemel bloemetje

Zoals op de bol cactus (meest rechtse).

Haak 10 vaste in een magische ring. Met de lichtste kleur haak je 2 vaste in de voorste lus van iedere steek. Met de middelste kleur haak je 1 vaste gevolgd door 3 losse in de achterste lus van iedere steek van de magische ring. Met de donkerste kleur haak je 1 vaste gevolgd door 6 losse iedere vaste steek van de middelste kleur.

Samenstellen

Bevestig de bloemetjes op de cactus en vul de cactus met watten of keukenpapier. Maak daarna de cactus aan de “aarde” vast met fijne steekjes. Als je meerdere cactussen in 1 potje doet, kan het handig zijn om de onderling ook nog aan elkaar vast te naaien, zodat ze minder snel omvallen. Vul heb potje met het vulsel, zodat de cactus niet te ver naar beneden glijdt door zijn gewicht.

 

Cactussen voor de winactie

De cactussen op bovenstaande foto heb ik later gemaakt en de haakpatronen voor deze vind je hier!

 

Inspiratie bij anderen

Er zijn zoveel verschillende cactussen en dus ook zoveel verschillende patronen om ze te haken of breien. Hier een aantal links naar wat ik de leukste patronen (behalve de eerste, allemaal Nederlands talig) vind: de krullerige cactus van Cristina Uggeri, meneer en mevrouw Cactus van Terray van Terraysleven, uitleg met stap-voor-stap foto’s van Els van Hemelryck van Ponnekeblom, 4 verschillende patronen met bloemetjes van Wolplein, de cactus familie van Caroline van CutiePieDesign, de rondgehaakte bol cactussen van Roxanne van MadeByRoxy, zachte vrienden met stekels van Judith Baehner van Het groenlab, 3 verschillende cactussen van de Haakbrigade, meerdere cactussen bij de Breimeisjes, de stoere sleutelhanger minicactus van Craft Kitchen of de schattige sleutelhanger minicactus van MrsHooked en nog een hele verzameling op mijn Pinterest pagina. Dat lijken me genoeg plekken om inspiratie op te doen en je eigen cactussen te ontwerpen!

 

Heb jij zelf al eens cactussen gehaakt?

 

20 gedachten over “Cactussen haken”

 1. Ja ik heb de cliché Amigurumi cactus gehaakt een aantal jaar geleden. Ik zat hier laatst ook over te denken, om dit te gaan doen. Ik vind cactussen leuk (heb ze tijdens mijn periode op kamers ook gehad) maar met meneer Mango vind ik het een iets minder fijn idee 😉
  Inge onlangs geplaatst…Gebreide mutsjes #1My Profile

 2. Ik heb er tientallen gehaakt, ik kan echt een webwinkel beginnen met die dingen. Ik vind het zo fijn dat ze niet symmetrisch zijn, zodat je geen geklooi hebt met ledematen die niet op dezelfde hoogte en de juist hoek willen.

  1. Dat van de ledematen vind ik zelf ook zo’n gedoe! Of oogjes die niet goed zitten en dat het dan per ongeluk scheel lijkt te kijken… Ik zag dat je ook heel veel cactussen van klei gemaakt hebt. Ziet er vrolijk uit!

  2. Dag Laura
   ik ben ook cactusjes beginnen haken, maar heb een klein probleem met de gehaakte grond hoe los jij dat op om die vast te zetten op het bloempotje? daar vind ik nergens beschreven uitleg van .
   groetjes Liliane

 3. Ha je was me een paar jaartjes voor 🙂 deze zijn ook erg leuk! En ze gaan nooit vervelen volgens mij. Hoog tijd om eens verder rond te neuzen op je blog. Gezellig.

 4. Wat leuk! Ik had al bedacht dat ik hier nog even een reactie moest/wilde plaatsen, maar… dat was er nog niet van gekomen! En nu heb je het al ontdekt dat ik inspiratie bij je vond 🙂
  Super leuke blog ook!
  Groetjes,
  Akkelien

 5. Wauw wat leuk zijn deze! 🙂
  Ik schrijf zelf ook regelmatig gratis haakpatronen, dus ik weet hoeveel werk er in gaat zitten. Mooi gemaakt en dank voor het delen.

  1. Ik heb geen idee of er ook een boek van is. Waarschijnlijk kun je dan het beste naar een wol- of hobbywinkel gaan om dat te vragen, want zij weten dat wel. Of je zou online kunnen zoeken bij bol.com of wolplein.nl. Er zijn wel boeken waar een cactus in staat, maar voor zover ik weet, is er geen boek met alleen maar cactuspatronen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.