bramen stuiken

Bramen plukken op het eiland van Brienenoord

Het is weer de tijd van het jaar voor de Rubus fruticosus of in het Nederlands: de braam. Afgelopen weekend ging ik bramen plukken op het Eiland van Brienenoord in Rotterdam. Hieronder vind je tips voor het plukken, schoonmaken en bewaren van de bramen en waar je ze kan vinden. Ga goed voorbereid de bramen plukken!

bramen aan struik  

Kleding

Doe kleding aan met lange mouwen, lange broekspijpen en hoge schoenen of laarzen. Dit beschermt je niet alleen tegen de doornen die aan de bramenstuiken zitten, maar ook tegen brandnetels en distels, die vaak op dezelfde plekken groeien. Zorg ervoor dat het kleding is die tegen een stootje kan en waarbij het niet erg is als er wat vlekken op komen. Behalve de prikbescherming, dient de lange kleding ook om teken weg te houden. Controleer na afloop van het plukken altijd over op teken.

Bramen plukken

Je moet alleen de rijpe, dus de zwart/donkerblauw/donkerpaars gekleurden plukken. Als ze rijp zijn zullen ze zonder kracht te zetten loslaten van het steeltje. Rode of groene bramen moet je laten zitten aan de struik. Als de bramen beschadigd of dof zijn, kun je ze beter laten hangen voor de vogels.

Doe niet te veel bramen in je emmer, want als er een te dikke laag op elkaar ligt, zullen de onderste bramen geplet worden.

Locaties

Bramen groeien op heel veel plekken en als je er op gaat letten, zul je ze opeens overal zien. Wij waren aan het fietsen en toen zag ik ze bijvoorbeeld ook langs de Rottedijk aan de Rotte staan, waar ze me eerder nooit opgevallen waren. Meestal groeien ze langs de rand van het bos, langs weilanden en spoorbanen , in bossen en duinen en bij rivieren. Het is niet verstandig om bramen te eten die langs een drukke weg groeien, want daar kunnen giftige stoffen in zitten door de uitlaatgassen.

Officieel mag je niet wildplukken, want dat valt onder de stroperij-wet, maar daar zijn al jaren geen bekeuringen meer voor uitgedeeld als je het doet in de vrije natuur. Op privéterrein is plukken niet toegestaan, dus doe dat daar niet.

Voor een mooi overzicht met plekken waar je de bramen en andere vruchten, bessen en noten kunt plukken, kun je op wildplukwijzer.nl kijken voor een plek bij jou in de buurt.

Zo ging ik afgelopen weekend bramen plukken op het Eiland van Brienenoord in Rotterdam. Op de Stadionweg, vlak naast de Kwantum moet je afslaan om op het eiland te komen. Het heet het Van Brienenoordeiland, omdat in 1847 de baron Van Brienen van de Grote Lindt de zandplaat kocht, maar in 1904 werd het weer Rotterdams grondgebied en wordt nu beheerd door het Zuid-Hollands Landschap.

Van Brienenoordbrug   Van Brienenoordeiland

Over de oostkant van het eiland is de Van Brienenoordbrug gebouwd.

Van Brienenoordeiland volkstuintjes   Van Brienenoord eiland

Dit paadje loopt tussen de volkstuintjes door. Dat was zo’n mooi plaatje. Aan de westkant is een poel aangelegd en in het voorjaar is daar een massale paddentrek. Vanaf hier heb je ook een schitterend uitzicht op de skyline van Rotterdam.

IMG_5091   schotse hooglander

Sinds juni 2000 zijn er ook Schotse Hooglanders op het eiland. Bij de ingang wordt wel gewaarschuwd voor die dieren, maar ik was zo druk met plukken, dat ik niet door had dat er eentje zo dichtbij mij stond. Ze zijn echt reusachtig!

Bramen struik

En meteen bij de ingang van het eiland stonden al meerdere struiken vol met bramen. Ze staan rondom de poel en langs de buitenrand van het eiland.

Schoonmaken

Voor je de bramen kunt eten, moet je ze eerst schoonmaken, want er kunnen nog beestjes op zitten. Spoel ze niet onder stromend water, want daar zijn ze veel te kwetsbaar voor en dan gaan ze vaak kapot. Leg ze in een bak met koud water waar ook zout aan toegevoegd is. Op die manier gaan alle beestjes en on- en overrijpe vruchten drijven en het zand zal naar de bodem zinken. Legt ze daarna in een bak met schoon koud water om het zout af te spoelen en laat ze daarna drogen op keukenpapier.

bramen wassen

Bewaren

Doordat bramen erg gevoelig zijn voor schimmel, moet je ze eigenlijk binnen 2 tot 3 dagen na het plukken al eten. In de tussentijd kun je ze in de koelkast los liggend van elkaar bewaren.  Heb je meer geplukt dan je op kunt, dan kun je ze 12 maanden bewaren in de vriezer. Vries ze eerst in op een plaat met bakpapier terwijl de bramen naast elkaar liggen. Dit neemt veel ruimte in, maar zo voorkom je dat ze allemaal aan elkaar blijven plakken. Na een nachtje in de vriezer zijn de bramen hard en kun je ze in een diepvrieszakje of -bakje bewaren.

bramen invriezen

Eten

Bramen zijn lekker in yoghurt of havermout, als jam, bramentaart, in je smoothie, bramenijs of gewoon als fruitsnack tussendoor. De bramen zitten bomvol voedingsstoffen en vitamine C, dus zijn echt weerstandsbommetjes voor het najaar.

bramen in havermout

 

8 gedachten over “Bramen plukken op het eiland van Brienenoord”

  1. Bramen plukken, zo leuk! Dat doe ik ook al eens graag. Nog even wachten tot mijn ukkie lang genoeg zonder zijn mama kan en dan ga ik dat ook nog eens doen. Bedankt om me eraan te herinneren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.