Bokkenpootjes met chocodip piramide

Bokkenpootjes van Heel Holland Bakt

In een eerder seizoen van Heel Holland Bakt had Rutger al bokkenpootjes gemaakt toen hij 3 soorten koekjes moest maken. Dit seizoen kwamen ze ook weer terug in een technische opdracht.

Het was de eerste keer dat ik bokkenpootjes maakte. Ook het temperen van de chocolade deed ik voor het eerst en  zonder thermometer, maar dat ging verrassend goed. Het eindresultaat was heerlijk, maar ik heb er best wel lang over gedaan om ze te maken. Dus binnen de tijd die de kandidaten gekregen hadden, zou ik niet de losse onderdelen nog niet samengevoegd hebben. Dat doorwerken is niet mijn sterkste punt…

Bokkenpootjes met chocodip piramide

Ganachevulling

Zoals je in de uitzending al had kunnen zien, zou je voor de tijdsefficiëntie de ganachevulling als eerste moeten maken, want dit moet nog een poosje afkoelen en opstijven. Om te zorgen dat je dit snel tussen de koekjes van de bokkenpootjes kan spuiten, begin je hiermee. Voor het maken van de vulling heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 300 gr witte chocolade
  • 1/2 vanillestokje
  • 150 gr slagroom

Breek de witte chocolade in stukjes en doe dit in een vuurvaste schaal. Haal het merg uit het vanillestokje en doen dit samen met het vanillestokje in room in een pannetje. Verwarm het tot het kookt en schenk het dan bij de witte chocolade. Als de chocolade gesmolten is, roer het dan nog even door tot het goed gemengd is. Goed is voldoende, je wilt geen extra lucht bij de chocolade kloppen. Laat het daarna afkoelen en opstijven in de koelkast.

Bokkenpootjes

Zorg voordat je begint, dat je de oven laat voorverwarmen op 170˚C en dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Het volgende heb je nodig voor met maken van de koekjes van de bokkenpootjes:

  • 200 gr eiwitten
  • 375 gr suiker
  • 40 gr bloem
  • 125 gr amandelmeel
  • 250 gr amandelschaafsel

Klop de eiwitten luchtig met een mixer en voeg 225 gram suiker toe. Klop net zo lang tot de eiwitten stijf zijn. Meng in een schone kom amandelmeel met de overige suiker en alle bloem erdoor. Spatel dit met de hand door de eiwitten tot een mooi egaal beslag en doe het in een spuitzak met een rond mondje.  Bedek de bakplaten met bakpapier en spuit hierop het beslag in gelijke stroken. Door vooraf vouwen in het bakpapier te maken, wordt het makkelijker om gelijke stroken te maken.

Bokkenpootjes beslag spuiten
Maak het amandelschaafsel fijn met de hand en strooi over de beslagstroken. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten in een voor verwarmde oven op 170˚C. Haal het bakpapier met de koekjes direct van de bakplaat en laat ze afkoelen.

Afmaken

De laatste stap is het samenstellen van de bokkenpootjes. Het enige wat je hier verder voor nodig hebt is:
  • 300 gram pure chocolade
Haal de ganache uit de koeling, verwijder het vanillestokje en doe het in een schone spuitzak met een rond mondje. Spuit een streep vulling op de helft van de koekjes en leg daarop een tweede koekje. Laat dit verder afkoelen en opstijven in de koelkast.
Bokkenpootjes met chocodip
Tempereer
de chocolade en doe die in een diepe schaal. Dip de uiteinden van de bokkenpootjes in de chocolade en leg ze op bakpapier om ze te laten opstijven.

Het eindresultaat

Bij mij was het niet helemaal goed gegaan met de consistentie van het beslag. De koekjes zijn daardoor redelijk uitgelopen. De uiteindelijke vorm is dus wat platter en langer geworden dan hoe ze in de winkel liggen. De naam reuze bokkenpoten klopte beter dan de schattige naam bokkenpootjes. Toch heb ik mijn collega’s echt niet horen klagen over het formaat, want iedereen vond ze heerlijk!

Bokkenpootjes met chocodip piramide

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.