Belasting aangifte tips

Niemand doet het graag, maar je zal toch echt je belasting aangifte moeten doen. Hopelijk heb je wat aan deze tips en krijg je misschien zelfs wel wat geld terug, hoe lekker is dat!

Doe je aangifte op tijd
Belasting aangifte moet je doen voor 1 mei. Andere jaren was het meestal voor 1 april, maar dit jaar heb je er iets langer de tijd voor. Het is wel zo dat als je je aangifte al voor 15 april doet, de belastingdienst heeft toegezegd dat je je geld terug hebt voor 1 juli, als je een teruggave hebt! Aankomende zomer ontvang je de echte aanslag over 2016.

Vooraf ingevuld
Op de site van de belastingdienst kun je kiezen om je aangifte in te vullen via Mijn Belastingdienst of via de Belastingdienst app. Voor vrijwel iedereen is de belastingaangifte al vooraf ingevuld, dus dit scheelt een hoop werk. Het nadeel van de app is dat je er niets meer aan kan toevoegen en alleen op akkoord klikken, dus als je misschien nog wat wilt wijzigen of toevoegen is het handiger om het te openen via Mijn Belastingdienst. Als je alle posten hebt ingevuld, staat aan het einde precies hoeveel je moet betalen of terugkrijgt.

Het is erg druk
Als je een aantal avonden hebt geprobeerd om in te loggen op Mijn Belastingdienst, maar je komt er niet door, kan ik je aanraden om het een keertje ‘s ochtends te doen. Het is momenteel erg druk, want iedereen wil zijn aangifte doen en dat kan het systeem niet aan. Heel Nederland gaat er ‘s avonds na het eten even voor zitten om het te doen en dan komt de helft er dus niet doorheen. De drukte op de website is ‘s ochtends en ‘s middags veel minder.

Studiekosten
Als je een opleiding of studie doet, gericht op je (toekomstige) beroep, waarbij sprake is van een leertraject onder begeleiding, kun je je studiekosten aftrekken. Dan moeten je totale kosten min de vergoedingen wel meer dan €250 zijn, want dat is de drempelwaarde. Er staat dat je maximaal €15000 mag aftrekken, maar als je bijvoorbeeld geneeskunde en voor piloot studeert, dan mag het ook nog wel hoger zijn, als je kan laten zien dat je het beide echt nodig hebt.

Wat kun je dan aftrekken? Bijvoorbeeld les-/collegegeld, verplichte leer- en beschermingsmiddelen. Als je gaat promoveren, dan mag je ook de kosten van publicatie en van de voorgeschreven kleding voor de promovendus en de paranimfen tijdens de promotieplechtigheid aftrekken. Helaas telt de borrel na afloop hier niet voor mee.

Dingen die je niet mag aftrekken zijn bijvoorbeeld computerapparatuur, rente over studieschulden, kosten voor studiereizen/excursies, levensonderhoud, bijvoorbeeld huisvesting, voeding en kleding en reis- en verblijfkosten.

Reiskosten
Als de enkele reis van je huis naar je werk met het openbaar vervoer is meer dan 10 kilometer en je minimaal 40 dagen in een kalenderjaar naar dezelfde werkplek reist, mag je ook je reiskosten aftrekken. Dan heb je wel een openbaarvervoer- of reisverklaring voor nodig, tenzij je met een jaar(traject)kaart van de NS reist, dan geven de NS het voor je door. In een tabel op de website van de belastingdienst kun je opzoeken hoeveel je mag aftrekken, want dat is afhankelijk van hoeveel dagen je per week reist en hoeveel kilometer de afstand is.

Disclaimer
Ik ben geen financieel adviseur en de tips die ik hierboven heb gegeven zijn slechts een klein deel van de regels die gelden. Om erachter te komen wat voor jou van toepassing is en aan welke voorwaarden je moet voldoen, is het belangrijk om op de website van de Belastingdienst te kijken. Met vragen kun je ook altijd terecht bij de BelastingTelefoon (0800 – 0543 en is gratis), maar daar is het momenteel wel erg druk doordat iedereen nu zijn belasting aangifte aan het invullen is.

 

2 gedachten over “Belasting aangifte tips”

  1. Ik wist niet dat als de enkele reis van mijn huis naar mijn werk met het openbaar vervoer meer dan 10 kilometer is en ik minimaal 40 dagen in een kalenderjaar naar dezelfde werkplek reis, ik mijn reiskosten kan aftrekken! Ik ben net naar Nederland verhuisd (ik ben Belgische), en ik heb geen idee hoe ik deze aangifte moet doen. Ik denk dat dit jaar ik liever een professionele belastingadviseur inhuur, en volgend jaar probeer ik het zelf te doen.

    1. Goed plan om een professionele belastingadviseur in te huren, want er zijn zoveel verschillende regeltjes waar je mogelijk voordeel uit zou kunnen halen. Bovendien verandert de regelgeving ook regelmatig, dus of het zou kunnen zijn dat op dit moment er al weer andere eisen gesteld zijn aan het aftrekken van de reiskosten…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.