Battenberg cake Heel Holland Bakt

Battenbergcake van Heel Holland Bakt

Wat jammer dat Heel Holland Bakt al weer bijna afgelopen is! Dat is echt een tv-programma wat ik echt niet wil missen. Niet alleen door de leuke kandidaten die ze ieder jaar weten te selecteren, maar ook zeker om de heerlijke recepten die ze maken. Eerder maakte ik al eens de tomaten tarte tatin van Fleur en ook de petit fours van een technische opdracht van Heel Holland Bakt.

Dit seizoen moesten ze bij een van de technische opdrachten een Battenbergcake maken, die ook wel Dominocake, Napolitaanse rol of kerkraamcake wordt genoemd. De Battenbergcake was waarschijnlijk voor het eerst zo genoemd voor het huwelijk van prinses Victoria, kleindochter van koningin Victoria, met prins Louis van Battenberg in 1884. Als variatie voor het wit-bruin door de cacao, zou je ook kleurstof kunnen gebruiken om zo andere kleuren ruiten te krijgen.

Battenberg cake Heel Holland Bakt

Ingrediënten voor Battenbergcake

  • 200 gr roomboter
  • 200 gr suiker
  • 4 eieren
  • 200 gr bloem
  • 0.5 tl bakpoeder
  • snufje zou
  • 10 gr cacaopoeder
  • 6 el abrikozenjam (of vijgenjam)
  • 400 gr witte marsepein
  • 3 el poedersuiker

Dit is hoe je de Battenbergcake maakt

Haal alle ingrediënten op tijd uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Verwarm oven voor op 160˚C. Weeg je mengkom en noteer het gewicht, dit heb je later nodig.

Vet een vierkante bakvorm van 20 bij 20 centimeter in en knip een kartonnen ‘muurtje’ van twintig centimeter breed en vijf centimeter hoog. Knip een stuk bakpapier uit van 20 bij 30 centimeter. Leg het kartonnetje precies in het midden van het bakpapier en vouw om. Vouw het papier open, behalve bij het kartonnetje en leg op de bodem van de bakvorm. Door het kartonnetje is de bakvorm nu verdeeld in 2 gelijke delen. Dit klinkt misschien wat cryptisch, maar als je dit filmpje van Heel Holland Bakt bekijkt, dan wordt het helemaal duidelijk.

Mix de boter en suiker tot een smeuïge massa en voeg één voor één de eieren toe. Meng in een aparte kom de bloem met een snufje zout en het bakpoeder. Voeg dit aan het beslag toe en meng het tot alle ingrediënten een egaal deeg vormen.

Het deeg moet nu in twee gelijke delen verdeeld worden. Weeg de mengkom met alle ingrediënten en haal het gewicht van de lege mengkom (wat je eerder al opgeschreven hebt) eraf. Deel het getal dat je overhoudt door 2 en schep dit gewicht in een andere kom. Breng een van de delen deeg op smaak met de cacao en meng het door tot het een egale kleur heeft. In de oven wordt het nog donkerder van kleur, dus doe er niet te veel cacao door.

Battenberg cake Heel Holland Bakt

Schep beide delen deeg in een aparte schone spuitzak. Spuit het bruine deeg aan de ene kan van het kartonnen muurtje en het witte aan de andere kant en zorg ervoor dat het muurtje recht blijft staan. Let erop dat je het deeg iets dikker opspuit langs de randen, zodat de cake niet te veel opbolt tijdens het bakken.

Na 35 to 40 minuten bakken is de cake gaar. Controleer dit door met een stokje in het midden van de cake te prikken en als het stokje er droog uitkomt, is de cake gaar. Haal de cake uit de oven en stort hem meteen op een rooster. Verwijder bakpapier met het kartonnen muurtje en laat beide helften helemaal afkoelen. Verwarm ondertussen de jam.

Controleer of beide cakehelften even dik zijn en snijd ze zo nodig bij. Snijd beide cakes door midden in de lengte, zodat je twee gelijke stroken krijgt. Bestrijk de cakestroken die elkaar aan de binnenkant gaan raken met de verwarmde jam en bouw de cake op als een schaakbord.

Kneed het marsepein even door op een schone, met poedersuiker bestuifde werkbank. Rol het daarna uit tot een 3 mm dikke plak. Snijd hier een rechthoek uit van 40 bij 20 cm. Bestrijk nu ook de buitenkant van de cake met jam en leg hem met een helft aan het einde van de smalle kant van het marsepein. Rol de cake strak in het marsepein en snijd de zijkanten af zodat het strakke schaakbord mooi zichtbaar wordt. Maak bovenop de Battenbergcake eventueel nog een versiering met de overgebleven marsepein, zoals bijvoorbeeld deze schattige roosjes die ook duidelijk in het filmpje van Heel Holland Bakt worden voorgedaan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.