Baby dekentje

Voor de pasgeboren dochter Daphne van mijn collega heb ik een dekentje gehaakt. Het is gemaakt met de witte en koraalrode medium acryl van de Hema. We zouden gister op kraamvisite gaan, maar doordat de baby bijna niet geslapen had en de vader met griep op bed lag, kwam het toch niet zo goed uit. Dit dekentje heeft ze dus nog te goed.

IMG_3617

Het witte dekentje is gemaakt met, hoe origineel, de dekensteek en daar omheen een vrolijk gekleurd randje. Hoe je dit dekentje kan maken, wordt hieronder beschreven.

Het dekentje

De onderkant bestaat uit een ketting van lossen, die een meervoud van 3 zijn. Ik ben begonnen met 90 lossen.

De eerste rij begin je met 2 stokjes in de derde steek vanaf de haaknaald. Sla daarna 2 steken over.

* Haak 1 vaste en dan in dezelfde steek 2 stokjes. Sla daarna 2 steken over.

Herhaal het gedeelte vanaf het sterretje (*) tot je bijna bij het einde bent en eindig de rij met een vaste in de laatste steek.

Haak 2 losse, draai het om en maak 2 stokjes in dezelfde steek. Sla daarna 2 steken over en ga verder vanaf het sterretje (*). Net zolang tot je een mooie lengte hebt voor je dekentje.

IMG_3618

De rand

De rand heb ik eerst recht gemaakt met de koraalrode draad. Voor de zijkanten en onderkant was dit makkelijk, maar de bovenkant was wat ongelijkmatiger, maar ook daar zijn alleen vasten gebruikt. Daarna helemaal rondom vasten met wit.

De buitenste rand is weer in de rode kleur. De zijkanten hebben nog een randje vasten gekregen.

Aan de bovenkant heb ik er grote bogen op gezet. Dit begint met 1 vaste, gevolgd door 2 steken overslaan. In de volgende steek maak je 2 stokjes, dan 1 losse en nog 2 stokjes in dezelfde steek als de andere 2 stokjes. Na 2 steken overslaan ben je weer bij het begin van de volgende boog. Aan het einde van de rij sluit je de boog af met een vaste.

Aan de onderkant zijn kleine boogjes gemaakt met eigenlijk dezelfde steek als de deken, dus: 2 stokjes gevolgd door 1 vaste en dan 2 steken overslaan. En dit dan zo’n 30 keer herhalen.

IMG_3623

De bloemen

Om de bloemen te maken, begin je met een ketting van 41 lossen. Sla de eerste 4 steken over en haak dan 1 vaste. Herhaal daarna het volgende tot het eind: 2 lossen, 1 steek overslaan en dan 1 vaste.

Keer het om en haak 1 losse. Haak om de losse 1 vast, 2 stokjes en 1 vaste. Haak een vaste in de vaste. Dit herhalen tot het eind en dan is het een kwestie van dit oprollen tot een bloem en de onderkant vastzetten.

Mocht dit iets te abstract zijn, dan kun je ook de plaatjes van deze of deze tutorial volgen. Beide patronen komen vrijwel op hetzelfde neer.

IMG_3619

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.