Aardbeienkwarktaart

Zomerse aardbeienkwarktaart

Altijd als ik bij de Bijenkorf ben, loop ik even langs de patisserie-afdeling. Even kijken naar de mooie taartjes en gebakjes. Het mooiste vind ik meestal de glanzende boltaartjes en de chocolade creaties. Dit keer heb ik geprobeerd het zelf te maken, want we hadden vorige week al onze ouders op visite om alvast mijn verjaardag een beetje te vieren. Om er echt een verjaardagsfeestje van te maken, had ik een zomerse aardbeienkwarktaart gemaakt met een spiegel erop (dat is dat glanzende toplaagje). Hieronder vind je het recept en kun je zelf ook zo’n mooi gebakje te maken. En als je wat tijd wilt besparen, dan kun je de spiegel ook prima weglaten, want zonder dat smaakt hij ook geweldig!

IMG_4497

Ingrediënten

Al onderstaande hoeveelheden zijn voor een vorm met een diameter van 18 cm. Een normale springvorm is meestal 24 cm in diameter. Je zal de hoeveelheden even moeten aanpassen als je een grote vorm wilt gebruiken

Voor de bodem heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 100 gr dadels
  • 30 gr kokos
  • 50 gr pistache nootjes
  • 30 gr havermout
  • 50 gr boter

De kwarkvulling van de aardbeienkwarktaart is gemaakt met:

  • 500 ml kwark (mager, Grieks, kies wat jij lekker vindt)
  • 1 zakje vanille suiker
  • 250 ml slagroom
  • 50 gr suiker
  • 6 blaadje gelatine
  • scheutje citroensap
  • 18 aardbeien

De spiegel maak je met het volgende:

  • 25 gr poedersuiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 8 aardbeien

Bodem

IMG_4490

Hak de pistache nootjes fijn in een keukenmachine. Hoe fijn je het wilt maken, licht eraan hoeveel bite je uiteindelijk wilt houden. Als je het wat zachter wilt, hak dan ook de havermout nog wat fijner en meng dit met de kokos en pistache. Als laatste moet je ook de ontpitte dadels fijn hakken tot een kleverige massa. Meng dit met de andere gehakte ingrediënten en voeg er een beetje gesmolten boter (waarschijnlijk heb je niet alle boter nodig) tot dat je er een bal van kunt maken en het niet meer uit elkaar valt.

Bedekt de bodem van je taartvorm met bakpapier. Verdeel het mengsel hierover en druk het goed aan met een lepel. Zet dit in de koelkast, zodat het op kan stijven.

Kwarkvulling met mooie zijkant

IMG_4492    IMG_4493

Leg de 6 gelatineblaadjes in een bakje met koud water en laat ze 5 minuten weken. Klop de slagroom stevig met de suiker. Pureer 10 grote aardbeien en laat de uitgelekte gelatine op laag vuur in een pannetje oplossen in de helft van de puree. Als je geen spiegel wilt maken, dan kun je ook alle puree er doorheen doen. Roer de gelatine door de slagroom met de kwark en een scheutje citroensap.

Haal de kroontjes van de 8 overgebleven aardbeien en snij ze door midden. Zet de gehalveerde aardbeien tegen de rand en zorg met de kwarkvulling dat ze goed tegen de kant blijven staan. Vul de vorm voorzichtig met alle kwarkvulling en laat het daarna een aantal uur opstijven in de koelkast. Op zich heb je nu al een heel lekkere aardbeienkwarktaart, maar als je hem echt heel speciaal wilt maken, dan moet je de volgende stap ook nog even doen.

Glanzende spiegel

IMG_4495

Om de spiegel te maken, leg je weer gelatineblaadjes voor 5 minuten in koud water. Wat nog over is van de aardbeienpuree doe je in een pannetje en meng je met de poedersuiker. Laat de uitgelekte gelatine op laag vuur hierin oplossen en giet het door een zeef om de pitjes eruit te halen. Als het redelijk is afgekoeld, maar nog wel voelbaar, schenk het dan voorzichtig over de kwarklaag. Zet het daarna ook weer in de koelkast om ook deze laag te laten opstijven.

IMG_4496   IMG_4497

Snij de vorm voorzichtig los langs de rand. Versier de bovenkant van de aardbeienkwarktaart met de laatste 8 aardbeien en als je dat zou willen kun je er ook nog een dot slagroom op doen. Dat ziet er toch bijna uit alsof dit taartje bij de Bijenkorf gekocht is!

 

5 gedachten over “Zomerse aardbeienkwarktaart

  1. Pingback: Diary 6-19 juli: Amsterdam Fashion Week, ZOOmeravond en feest - Sophietje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge