Tomaten tarte tatin

Mijn ouders hadden tomaten uit eigen tuin, dus het leek met leuk om de tarte tatin volgens het recept van Fleur uit Heel Holland Bakt te maken. Hier heb je het volgende voor nodig:

  • 4 plakjes bladerdeeg. Ik heb gewoon kant-en-klaar deeg voor hartige taart gebruikt, maar je kan het deeg ook zelf maken.
  • 700-1000 g cherrytomaatjes (in verschillende kleuren)
  • 1 roze sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 45 g witte kristalsuiker
  • 30 g lichtbruine casonade suiker
  • 1 citroen
  • 100 ml witte balsamico azijn
  • 25 ml oranjebloesemwater
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel roze peperkorrels
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 1 bosje citroen verbena
  • 1 bosje citroentijm
  • 1 groene basilicum
  • 1 rode basilicum
  • 1 bosje rozemarijn

Tomaten_tarte_tartin

Maak de tomaten schoon: kroosjes verwijderen en wassen. Snij de tomaten in 2 gelijke helften en leg ze met de snijkant naar beneden op keukenpapier. Maak de sjalot schoon en snij hem in een fijne brunoise (kleine stukjes).

Smelt ± 40 g boter in de koekenpan op een laag vuur en rasp ondertussen de citroen schil. Snij een deel van de kruiden heel fijn (laat een leuk deel over voor de decoratie). Maak ook de knoflook schoon en hak hem fijn. Verwarm de oven voor op 220°C en weeg de 2 kleuren suiker alvast af en mix ze onder elkaar.

Fruit de sjalot in de boter op een middelhoog vuur en voeg de 2/3 van de gehakte kruiden en de geraspte citroen zest toe. Blus het af met een scheut aceto balsamico bianco en oranjebloesemwater en knijp er een paar tomaatjes boven uit en voeg zodra het mengsel heet is de 2 kleuren suiker toe maar houd wat suiker achter de hand voor later.

Voeg zodra het mengsel in een karamel is veranderd, de knoflook toe. Haal de pan van het vuur en giet ¾ van de karamel in de tarte tatin vorm. Schik de tomaatjes boven op de karamel met de snijkant naar boven en maak een leuk patroon. Zoals je op de foto’s kan zien, hadden wij de tomaatjes andersom gelegd, maar dan blijft er best veel vocht in zitten. Kruid de tomaten met een snuf peper, de roze peperkorrels, zout, kerriepoeder en 1/3 van de overgebleven kruiden & citroen zest. Schenk de overige karamel voorzichtig over de tomaten

Tomaten_tarte_tartin4

Haal het bladerdeeg uit koelkast. Bebloem de werkbank. Rol het deeg nu uit tot een ronde cirkel die iets groter dan de tarte tatin vorm is en ongeveer 4 mm dik is. Bebloem het deeg een beetje, zodat het niet blijft plakken aan de werkbank. Rol het deeg om de deegroller en rol het vervolgens af over de tarte tatin vorm. Vouw en duw het deeg licht om de tomaten tegen de rand van de tarte tatin vorm en zorg er voor dat de vorm goed wordt afgesloten met deeg. Prik gaatjes met een vork in het deeg en maak enkele grotere gaten dmv van een schaar, zodat de hete lucht kan ontsnappen.

Zet de tarte tatin in de oven op 220°C op een tree iets boven het midden van de oven voor ongeveer 30 – 35 minuten. Controleer even na ± 15 min. Zet kookwekker! Indien de bovenkant te hard gaat leg er dan een velletje alumiumfolie op of verlaag de temperatuur van de oven. Controleer na 25 min of het bladerdeeg mooie lossen vlokjes deeg los laat en of het gaar is aan de zijkanten, zo niet dan mag hij nog iets langer de oven (± 5 min).

IMG_2446

Maak de olijfolie voor de garnering af terwijl de tarte tatin in de oven staat. Doe de citroensap, olijfolie en balsamico in een doseerflesje. Haal de tarte tatin uit de oven en laat hem 2 tot 3 minuten afkoelen. Leg de grote porseleinen schotel er op. Wikkel een theedoek om de schotel en onder de vorm, druk de vorm stevig tegen de schotel en draai snel om. Klop op de vorm en kijk of de tarte tatin voorzichtig loslaat. Decoreren met balsamico, olijfolie, citroensap en de overgebleven kruiden.

 

5 thoughts to “Tomaten tarte tatin”

  1. Pingback: Diary: 29 september – 5 oktober – Sophietje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge