Rode bietjes cake met frosting

Rode bietjes gebakjes

Ik ben echt fan van rode bietjes! Ik vind ze heerlijk en ook de rood-roze kleur zo mooi. Helaas houdt mijn vriendje er niet zo van, dus zo vaak eet ik het niet. Maar toen ik bij Ockels en co dit recept voor rode bietjes cupcakes voorbij zag komen, wist ik zeker dat ik deze graag een keer wilde maken. Het is een makkelijk recept om te maken en niet te zoet.

Tijdens het bereiden had ik echt een soort van red velvet cake verwacht, want het beslag had echt een knalkleur, maar uiteindelijk was de kleur van de cake een beetje teleurstellend. Ze smaakten erg lekker en niemand had verwacht dat rode bietjes het hoofdingrediënt was. Zo wilden ze wel vaker groentes eten.

Rode bietjes cake ingrediënten

Ingrediënten voor rode bietjes gebakjes

  • 225 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 200 gr basterdsuiker
  • 20 gr cacao
  • 500 gr rode bietjes
  • 3 eieren
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 100 gr pure chocola
  • scheutje room (slagroom, kookroom, sojaroom)
  • 200 gr roomkaas
  • 75 gr poedersuiker

Voorbereiding

Als je voor een gemakkelijke versie gaat neem je voorverpakte rode bietjes, die al gekookt zijn. Heb je alle tijd, dan kun je ook bietjes zelf gaar koken in kleine stukje. Laat ze dan wel eerst helemaal afkoelen voordat je ze verder verwerkt. Verwarm de oven voor op 180 ˚C.

Beslag maken

Maak er in de blender een mooie, gladde puree van. Haal 2 ruime lepel van de puree eruit en zet dit apart om later de frosting mee te kleuren. Voeg de eieren en zonnebloemolie toe aan de bietenpuree en meng dit goed door. Zeef boven een grote kom de bloem, bakpoeder, cacao en suiker. Roer het bietenmengsel door de droge ingrediënten tot het een glad en knalroze beslag is.

Rode bietjes puree

In de oven

Bekleed de bakvormen met bakpapier en vul een met de helft van het beslag (zie plaatje hieronder links). Hak 100 gram chocola in stukjes en roer door de andere helft van het beslag (hieronder rechts). Bak de cakes in ongeveer 30 minuten gaar op 180 ˚C. In het originele recept waren cupcake vormpjes gebruikt, ik heb er nu twee bakvormen van 20×20 cm van gemaakt, maar het zal ook prima passen in een ronde bakvorm.

Rode bietjes beslag in vorm     Rode bietjes beslag met chocolade in vorm

Knalroze frosting maken

Om de gebakjes te versieren heb ik een frosting gemaakt door de roomkaas en poedersuiker te mengen. Smeer tussen beide cakelagen iets minder dan de helft van deze frosting. Smeer bovenop ook deze witte frosting, maar laat nog genoeg over om mee te decoreren. Maak het laatste restje frosting roze door er wat rode bietjespuree (die je eerder apart gehouden had) doorheen te mengen. Hoe meer puree je gebruikt, des te rozer het wordt. Wil je dat je frosting zo stevig is dat je er toefjes mee kan spuiten, voeg dan veel meer poedersuiker toe.

Rode bietjes cake gestapeld     Rode bietjes cake met frosting

Versieren en smikkelen maar

De laatste stap is het voorzichtig snijden van de stukjes en versieren van de rode bietjes gebakjes met de roze frosting. Met deze bakvorm kwamen er 16 stukjes uit.

 

4 thoughts to “Rode bietjes gebakjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge