crostata italiaanse jamtaart

Recept voor crostata: een Italiaanse jamtaart

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat de C.J. Gorter onderzoeksgroep waar ik werk officieel geopend werd. Dat vieren we deze week en natuurlijk kon ik het niet laten om ook taart te maken voor deze gelegenheid. Een crostata stond al langere tijd op mijn lijstje om een keer te maken en voor het 10 jarig bestaan heb ik er een tekst op gezet.

De letters bovenop zijn gemaakt van hetzelfde deeg als de bodem van de Italiaanse jamtaart. Het is een keer wat anders dan letters met fondant of chocolade geschreven. Bovendien kun je de crostata vullen met allerlei smaken jam, dus net welke je zelf het lekkerst vindt!

 

crostata italiaanse jamtaart

Crostata ingrediënten

Met onderstaande ingrediënten kun je 1 lange taart maken van ongeveer 30 bij 12 cm. Voor een ronde vorm met een diameter van 24 cm zijn deze hoeveelheden niet genoeg.

  • 125 gram roomboter
  • 125 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 1 ei
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 pot jam, in een smaak naar keuze

Zo maak je deze Italiaanse taart

Meng de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een zachte massa en mix het ei erdoor. Zeef het bakmeel en voeg dat langzaam toe tijdens het kneden. Als het een een mooie, compacte deegbal is, pak je het in folie en laat je het minstens een uur afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met boter. Gebruik de rest van het vel bakpapier om het deeg op uit te rollen, zodat het niet aan het aan het aanrecht blijft plakken. Het moet ongeveer 3-4 mm dik zijn. Verdeel het deeg over de vorm en druk de randjes ook netjes aan. Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem.

Snijd het overtollige deeg af en rol dat opnieuw uit. Snijd hier repen van of haal er met vormpjes letters uit om zo de taart mee te versieren. Vul de bodem met jam. Dit kan gewoon jam uit de winkel zijn, maar zelfgemaakte jam is natuurlijk nog lekkerder. Leg de reepjes deeg er bovenop in een mooie vlecht of leg de letters in een leuke tekst boven de taart. Bak de crostata in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar.

crostata italiaanse jamtaart   crostata italiaanse jamtaart

 

Als de korst van het deeg te veel verkleurd, kun je er na 40 minuten in de oven aluminiumfolie overheen leggen. Tip van de ervaringsdeskundige: Let wel op dat je de taart dan niet te schuin houdt, want dan loopt de jam eruit en verschuift de versiering. De crostata met de bramenjamvulling ging iets te hard, dus dat wilde ik bij de andere met de abrikozenjamvulling voorkomen. Met het terug in de oven zetten na het afdekken, hield ik het iets te schuin en hierboven zie je het kleine drama als resultaat. Gelukkig was het direct te herstellen op het moment dat de crostata uit de oven kwam 😉

 

Heb jij wel eens een crostata gemaakt? Welke smaak jam is jouw favoriete vulling?

3 thoughts to “Recept voor crostata: een Italiaanse jamtaart”

    1. Het ziet er veel moeilijker uit dan het is. Een mooie en makkelijke manier om anderen te imponeren! Dit is echt wel een goed recept om eens uit te proberen als je niet heel vaak een taart gebakken hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge