Pompoen soep opgediend

Pompoensoep met kokosmelk

Afgelopen weekend was ik bij de onze buurt groenteboer en zag daar grote pompoenen liggen. Niet van die ronde pompoenen, maar meer van die zoals je ze ziet in cartoons. Ik wilde graag pompoensoep maken, maar deze was ook nog eens groot genoeg om mooi te versieren.

Snijd het kapje van de pompoen. Maak het groot genoeg dat je er makkelijk met je hand in kan. Ik deed dat door met het mes recht naar beneden te snijden, maar dat bleek niet heel handig te zijn. Het kapje kon ik later niet meer op de pompoen leggen zonder dat het erin viel en moest het met stokjes ondersteunen. Het is dus handiger om een soort van trechtervorm te snijden met de punt van het mes naar het midden.

Pompoen versierd schijnsel   Pompoen versierd heks stokjes

Hol de pompoen uit: haal eerst de dradendrap en pitjes eruit en schraap daarna met een lepel het vruchtvlees eruit. In plaats van een lepel zou je ook een meloenbolletjes- of ijsschep kunnen gebruiken. Hoe dunner de wand, hoe makkelijker je er straks de versiering in kunt maken. Wel opletten dat het niet te dun is, want dan schijnt het licht ook op die plekken er al doorheen. Versier de pompoen door eerst een tekening te maken met afwasbare stift en daarna het netjes uit te snijden. Je kan ook variëren door op sommige plekken helemaal door de wand heen te snijden en op andere plekken alleen een dun laagje van de schil af te halen. Dit heb ik ervan gemaakt:

Pompoen gemeen gezich   Pompoen versierd heks

Pompoen versierd kat op de maan

Maar ik had de pompoen niet gekocht om alleen maar te versieren, ik wilde juist graag pompoensoep maken. Dus wat ik uit de pompoen geschraapt hebt, heb ik natuurlijk niet weggegooid.

Ingrediënten voor deze pompoensoep

  • 500 gr pompoen in kleine stukjes zonder schil (mijn totale pompoen woog bijna 3 kg)
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 1  rode peper
  • scheutje olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 500 ml groentebouillon
  • 1/2 blik of 1 pakje ongezoete kokosmelk
  • 1 limoen
  • koriander

Zo maak je deze pompoensoep

Schrap de winterpeen en rasp hem tot kleine reepjes. Snipper de ui en rode peper en fruit deze met de wortel, pompoen en knoflook in de olijfolie. Voeg het kerriepoeder toe en laat het nog even doorsudderen op een laag vuur. Voeg daarna de bouillon toe en laat het 15 minuten koken.

Pompoensoep aanfruiten
Giet het kookvocht af in een apart kommetje en gooi de rest in de blender of pureer het met een staafmixer. Voeg daarna een flinke scheut kokosmelk toen en verwarm het nog even in de pan. Als je de pompoensoep nog te dik vindt, kun je nog wat extra kokosmelk toevoegen of het kookvocht wat je eerder al apart gehouden hebt. Vlak voor het opdienen nog even een scheutje limoen erdoor en het bord afmaken met wat kokosmelk en wat blaadjes koriander. Ja, op de foto staat peterselie, want ik was de koriander vergeten 😉

Pompoensoep opgediend    Pompoen versierd overview

 

3 thoughts to “Pompoensoep met kokosmelk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge