Koffie panna cotta

In het Italiaans betekent panna cotta simpelweg gekookte room en het is een nagerecht dat oorspronkelijk komt uit de regio Piemonte in het noorden van Italië. Voor dit puddinkje met zachte, romige smaak heb je maar een paar ingrediënten voor nodig. Het bereiden is ook zo gedaan, je moet alleen wel rekening houden dat het een aantal uur in de koelkast moet staan. Daarom is het dus geen toetje dat je last minute kan maken. Het basis recept voor panna cotta is super simpel.

Basis ingrediënten voor panna cotta

  • 500 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 2 vanille stokjes
  • 4 blaadjes witte gelatine

Koffie panna cotta

Ik heb een koffie variant gemaakt van de panna cotta en gebruikte daarvoor de volgende ingrediënten:

  • 250 ml slagroom
  • 200 ml volle melk
  • 50 ml sterke koffie
  • 50 g suiker
  • paar druppels vanille extract
  • 4 blaadjes witte gelatine

 

Bereidingswijze

IMG_3150

Breng de room, melk, koffie en suiker tot bijna aan de kook. Verwarm het net zo lang tot alle suiker opgelost is, maar laat het niet doorkoken.

IMG_3151

Laat de gelatine ondertussen 5 minuten weken in koud water. Haal de pan van het vuur en voeg de gelatine en een paar druppels vanille extract toe aan het roommengsel. Dit goed mengen tot de gelatine helemaal is opgelost.

IMG_3153

Dan kun je het verdelen over de bakjes. Je hoeft je hierbij niet te haasten, maar je moet wel een beetje doorwerken. Met deze hoeveelheid kon ik 4 crème brûlée bakjes vullen, maar je kan ook kiezen voor glazen. Laat ze een beetje afkoelen en plaats ze daarna voor een paar uur in de koelkast.

Je kan ze uit de bakjes eten, maar je kunt ze ook los serveren op een bord. Houd de bakjes dan even in warm water, want dan laten de puddinkjes makkelijker los.

IMG_3094

Variaties

Ze zijn zo al heel lekker, maar je kan er ook nog een sausje van chocolade of karamel bij doen. Ook is het lekker om er verschillende soorten fruit bij te leggen. Met kerst had ik er een andere variant van gemaakt: Ik had er ook nog 50 g extra pure chocolade doorheen gesmolten om zo meer een mokka smaak te krijgen.  De melk zou je kunnen vervangen door bijvoorbeeld hazelnootmelk of amandelmelk te gebruiken. Je kan er echt alle kanten mee op.

3 thoughts to “Koffie panna cotta”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge