Kaneelbroodjes

Overheerlijke kaneelbroodjes

Aankomend weekend heb ik een vrijgezellenfeest van een van mijn vriendinnen. We beginnen de dag met een brunch en daarvoor wilde ik kaneelbroodjes maken. Om er zeker van te zijn dat dit niet zou mislukken, heb ik ze gister ook al gemaakt. Mijn collega’s vonden het totaal geen probleem om ze te proeven. Het volgende heb je nodig voor ongeveer 18 kaneelbroodjes:

Voor het deeg

  • 500 g bloem, gezeefd + extra om uit te rollen
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 2 el custard
  • 2 eieren
  • 225 ml melk
  • 75 g roomboter, op kamertemperatuur

Voor de kaneelvulling

  • 30 g boter
  • 60 g basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel

Zeef de bloem in een kom en duw er een kuiltje in. Strooi de gist erin. Verdeel de custard, ei, melk, een snufje zout en de boter langs de rand van het kuiltje. Kneed een soepel deeg met de hand of een mixer met deeghaken of in een keukenmachine. Vorm een bal en laat afgedekt met een theedoek 1 uur op lauwwarme plaats rijzen.

kaneelbroodjes_deegbal

Druk het deeg plat en kneed het nog eens flink door. Rol het dan op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 25×35 cm en besmeer dit met het vulling mengsel.

kaneelbroodjes_uitgerold    kaneelbroodjes_besmeerd

Rol het deeg losjes op en snijd de rol in dikke plakken. Leg de plakken naast elkaar in de vorm van een rozet op een met bakpapier beklede bakplaat. Ze hoeven niet helemaal tegen elkaar aan liggen, want door het rijzen zullen ze nog wat uitzetten. Je kunt de kaneelbroodjes nu afgedekt met ingevet folie (zodat het deeg niet plakt) in de koelkast zetten en de volgende ochtend afbakken.

kaneelbroodjes_rol     kaneelbroodjes_rolgerezen

Als je ze direct wilt bakken, moeten ze nogmaals 45 min. afgedekt op lauwwarme plaats rijzen onder een doek. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de kaneelbroodjes in de hete oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. En dan genieten maar, want de kaneelbroodjes zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn!

kaneelbroodjes+gebakken

3 thoughts to “Overheerlijke kaneelbroodjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge