hummus

Hummus maken, de snelle variant

Snel een lekkere hummus op tafel zetten, kan met dit recept. Door altijd een pot kikkererwten in huis te hebben, kun je ook voor onverwachte gasten dit lekkers maken. Heerlijk met wat brood of knapperige groenten bij de borrel.

Niet iedereen houdt van hummus uit de supermarkt, omdat die vaak droog en korrelig is. De truck is om hem lang genoeg te pureren, zodat die lekker zacht wordt. De tahin kan een droge smaak geven, beetje zoals het droge gevoel in je mond als je pindakaas gegeten hebt. Voeg hier dus niet te veel van toe, ook vanwege het hoge vetgehalte.

Hummus ingrediënten

  • 400 gram kikkererwten (uit blik of pot)
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • paprikapoeder/chilipoeder/cayennepeper
  • peper en zout
  • scheutje olijfolie

hummus ingredienten

Zo maak je de snelle hummus

Giet de kikkererwten af en vang het vocht op. Houd een paar kikkererwten apart om later als decoratie te gebruiken.

De rest van de kikkererwten gaan in de blender met het sap van de halve citroen. Pers de knoflook erbij, voeg 2 eetlepel tahin toe en peper en zout naar smaak. Pureer het en maak het smeuïger met het opgevangen vocht van de kikkererwten. Mocht je dat vocht per ongeluk weggegooid hebben, dan kan het ook gewoon met water. Proef het even en voeg eventueel nog wat extra citroensap, tahin of peper en zout toe.

Ondanks dat ik je een snelle variant beloofde, kost het pureren wel wat tijd. Laat de blender nu minstens 10 minuten aan staan om de hummus tot een zalvige, witte, gladde pasta te maken.

Schep de hummus in een kommetje of platte schaal. Besprenkel het rijkelijk met olijfolie en de apart gehouden kikkererwten. Strooi er een beetje paprikapoeder over of chilipoeder of cayennepeper, afhankelijk van hoe scherp je het wilt hebben.

hummus

Voor variaties zou je ook peterselie of andere verse kruiden, rode paprika, zongedroogde tomaatjes, bietjes, komijnzaadjes of chillivlokken kunnen toevoegen in de blender. Dan krijg je niet alleen een heel andere smaak, maar ook een andere kleur!

Deze hummus is lekker met Turks brood, pita-broodjes, borrelbrood of om rauwkost in te dippen! Ook is het makkelijk mee te nemen voor bijvoorbeeld een picknick. Maak daarnaast ook nog een frisse tzatziki of een van deze botertjes en je hebt voor ieder wat wils. Maar ik kan me niet voorstellen dat iemand deze hummus niet lekker zou vinden.

tzaziki hummus

Hummus maken, de langzame variant

En dan wil je natuurlijk ook weten wat de langzame variant is? Dan maak je het niet met kikkererwten uit blik of pot, maar gebruik je gedroogde kikkererwten. Deze moet je eerst overnacht laat weken en daarna koken en ontvellen voor je ze kan gebruiken. Het kost je wat meer tijd, maar het geeft nog meer smaak aan de hummus.

Hoe maak je jouw favoriete hummus? En wat maakt het zo lekker?

 

 

2 gedachten over “Hummus maken, de snelle variant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge