Grandmère appeltaart

Wat is nou lekkerder en leuker om te maken dan een appeltaart! Al meerdere keren had ik dit geprobeerd, maar eigenlijk bleef de standaard Hollandse appeltaart een beetje zompig (ligt waarschijnlijk aan de combi-oven). Daarom hier het recept voor een Franse appeltaart. Net zo lekker en deze komt ook nog eens mooi uit de oven!

Nodig voor het deeg:

  • 125 g zachte roomboter
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 225 g bloem
  • snufje kaneel
  • 2 eidooiers

Nodig voor de vulling:

  • 4 friszure appels (Jonagold, Goudreinet of Elstar)
  • 100 g rozijnen
  • 100 ml Grand Marnier
  • 100 g marsepein

De oven voorverwarmen op 200 ºC.

Grand_mere_appeltaart   Grand_mere_appeltaart2

Breng de rozijnen dan samen met de sinaasappellikeur aan de kook en verwarm ze ongeveer 10 min. heel zachtjes tot ze het vocht hebben opgenomen en het overtollige vocht en alcohol is verdampt. Schil ondertussen de appels en verwijder de klokhuizen.

Meng in een kom de boter met suiker tot glad mengsel. Bloem, kaneel, eierdooiers en 2 el koud water toevoegen en alles tot een soepel deeg kneden. Het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot ronde lap die iets groter is dan lage taartvorm met een doorsnede van 24 – 28 cm. Ingevette taartvorm met het deeg bekleden.

Grand_mere_appeltaart3   Grand_mere_appeltaart4

De marsepein uitrollen en in stukjes scheuren voor op de bodem. Daarna de rozijnen afgieten en ook over de bodem verdelen. De appels in schijfjes snijden en er in overlappende cirkels opleggen.

Grand_mere_appeltaart5   Grand_mere_appeltaart6

De appeltaart ongeveer 30-40 min. in de oven bakken tot de korst mooi knapperig en bruin is. Abrikozenjam met 1 el water in pannetje zachtjes verwarmen en dan de appels hier dun mee bestrijken. Geniet ervan!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge