tzaziki hummus

Frisse tzatziki maken

Tzatziki is een heerlijk veelzijdig sausje. Je kan dip eten op pide of borrelbrood. Het is lekker bij vlees van de barbecue of kofta. Het gaat goed als dressing over een salade of als sausje bij Griekse wraps. Je kan er dus alle kanten mee op! Het is heel makkelijk en snel zelf te maken en dan ook nog lekkerder dan de kant-en-klaar variant uit de supermarkt.

Het enige waar je een beetje rekening mee moet houden als je tzatziki maakt, is de hoeveelheid knoflook. Maar zolang iedereen het eet, is het met elkaar wel uit te houden šŸ˜‰

tzaziki zelf maken

Tzatziki ingrediƫnten

  • 1 komkommer
  • 1 (of 2) teentje(s) knoflook
  • dille/peterselie/bieslook
  • munt
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • peper en zout

tzaziki humous

Zo maak je de tzatziki

Was de komkommer en snijd hem in de lengte door midden. Met een theelepeltje of meloenbolletjesschep haal je de zaadlijsten er makkelijk uit.

Rasp de komkommer grof en laat het in een fijn vergiet uitlekken. Om er meer vocht uit te halen, strooi je er een theelepeltje zout over. Droog de komkommer eventueel nog verder met wat keukenpapier. Als de komkommer te nat blijft, wordt de tzatziki heel waterig en dat ziet er niet smakelijk uit in de yoghurt.

Doe de yoghurt in een bakje, pers de knoflook en hak de kruiden fijn. Kies zelf welke kruiden je er lekker in vindt. De oorspronkelijke tzatziki wordt met dille gemaakt, maar kan ook prima met peterselie of bieslook. Net wat je in huis hebt en wat je zelf lekker vindt.

Meng de ingrediƫnten door elkaar en breng het op smaak met de munt, citroensap, olijfolie en peper en zout. Let op dat je eerder ook al zout over de komkommer hebt gestrooid, dus voeg nu niet meteen heel veel toe. Proef de tzatziki even en als je van veel knoflook houdt en 1 teentje niet genoeg vindt, dan kan er nog eentje extra bij.

Om het borrelassortiment compleet te maken, kun je ook nog hummus of botertjes maken en er knapperige groenten als wortel, komkommer en paprika bij doen.

Geniet ervan!

Waar doe jij tzatziki meestal bij?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge