Chocolade pistache framboos taart

Chocolade frambozen taart met pistache

Op mijn werk vieren we alles: als  iemand een grote beurs binnen haalt, zijn rijbewijs haalt of zoals in mijn geval dat we de eerste patiënt als deelnemer aan mijn onderzoek hadden. En hoe kun je iets nou beter vieren tijdens werktijd dan met taart?

Al mijn collega’s vonden deze chocolade frambozen taart met pistache echt heerlijk! Maar toch twijfelde ik of ik dit recept wel hier online moest zetten, want de taart was al half op voor ik snel een foto probeerde te maken. Vaak vind ik hoe een taart eruit ziet toch wel bepalend of ik het recept wil maken, maar nu zul je me dus op mijn woord moeten geloven dat dit recept echt het maken waard is en dat de opmaak er uit zag als een taartje uit een Franse patisserie.

Chocolade pistache framboos taart

Met het maken deze chocolade frambozen taart met pistache ben je ongeveer 1 uur bezig, maar houdt er rekening mee dat sommige delen tussentijds moeten afkoelen/stollen in de koelkast.

 

Bodem

Tijd: 10 min + > 1 uur + 20 min + afkoelen
• 100 gram bloem
• 15 gram amandelmeel
• 40 gram poedersuiker
• snuf zout
• 60 gram boter
• 15 gram losgeklopt ei (ongeveer 1/3 ei)

Zeef de bloem, amandelmeel, poedersuiker en zout en meng het met de boter in een kom. Mix tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg dan het los geklopte ei toe en kneed tot een mooi deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast. Je kan dit deeg prima al een dag van te voren maken en de hele nacht in de koelkast laten liggen.

Rol het deeg zo’n 4-5 mm dik uit op een met bloem bestoven werkblad. Zorg dat het oppervlak groot genoeg is en leg het deeg in de vorm. Ik gebruikte een relatief kleine, ronde bakvorm met een diameter van 18 cm. Een standaard ronde taartvorm is groter, dus dan moet je de hoeveelheden aanpassen.

Duw de zijkanten aan zodat je een mooi bakje krijgt. Met een mes snij je het overtollige deeg weg en maak je de rand rondom overal even hoog. Eventuele scheuren in het deeg kun je opvullen met de losse stukjes overtollig deeg door die goed aan te drukken. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem, zodat die daar niet aan blijft plakken.

Bak het in ongeveer 15-20 minuten op 170 graden gaar of tot de randjes goudbruin kleuren. Laat de taartbodem helemaal afkoelen voordat je de frambozenvulling erin doet.

Frambozen vulling

Tijd: 10 min + stollen
• 10-15 frambozen
• 2 el frambozen- of abrikozenjam
• 3 el sinaasappelsap
• 2 blaadjes gelatine

Leg de gelatine 5 minuten in een bakje koud water. Prak de frambozen en breng ze aan de kook met de jam en het sinaasappelsap in een steelpannetje. Knijp de gelatine goed uit en laat het oplossen in het warme vruchtenmengsel. Verdeel het daarna als een dun laagje over de taartbodem en laat het stollen in de koelkast.

Tot zo ver is het een frambozen taartje, met de volgende stap maak je het af en wordt het een echte chocolade frambozen taart met pistache.

Chocolade pistache framboos

Chocolade bovenlaag + topping

Tijd: 20 min
• 100 gram extra pure chocolade
• 100 gram slagroom
• 10 gram boter
• Handje pistache
• Frambozen

Verwarm de slagroom au bain-marie boven een pannetje en laat daarna de blokjes chocolade erin smelten, terwijl het niet meer op het vuur staat. Als de chocolade en slagroom een geheel zijn geworden, smelt dan de boter erdoor. Schep het mengsel voorzichtig over de frambozen laag.

Terwijl de chocolade laag nog zacht en warm is, doorgaan met de versiering: Zet de frambozen rondom op de kop op de taart, beginnend aan de buitenrand. Strooi daarna de in stukjes gehakte pistache nootjes over de taart.

Chocolade pistache aardbei

PS. Foto’s van de hele taarten zijn van mijn collega Lorna die het recept meteen heeft uitgeprobeerd!

 

 

5 thoughts to “Chocolade frambozen taart met pistache”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge