citroen meringue tartelette

Chique citroen meringue tartelettes

Van die chique, Franse, kleine taartjes: dat is een mooie omschrijving voor deze citroen meringue tartelettes. De perfecte combinatie van zoet en zuur! Deze tartelettes hebben een lekker brosse bodem, een frisse lemon curd vulling en bovenop deftige toetjes meringue.

De bodem en de lemon curd kun je vooraf al maken. Het samenstellen van deze kleine taartjes en het eiwit bovenop moet je echt op het laatste moment doen, anders worden ze slof. Hieronder het recept voor deze citroen meringue tartelettes.

Zanddeeg bodem

  • 200 gram bloem
  • 30 gram amandelmeel
  • 80 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • 120 gram koude boter
  • 2/3e losgeklopt ei

De bodem maak je met het basisrecept voor pâte sablée. Zeef de bloem en meng het met het amandelmeel, zout en poedersuiker. Snijd de koude boter in kleine blokjes en kneed deze door de droge ingrediënten. Er is nu een zanderig deeg.

Met het losgeklopte ei maak je er een mooi compact deeg van. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.

Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 3 tot 5 mm. Snijd rondjes uit het deeg die net iets groter zijn dan de tartelette vormpjes. Bekleed de taartvormpjes en prik met een vork gaatjes in de bodem. Je hoeft de vormpjes niet in te vetten en je hebt ook geen blindbakvulling nodig, want dit deeg rijst niet.

Bak de taartbodems in 10-12 minuten goudbruin en bros. Je kan ze (nadat ze zijn afgekoeld op een rooster) het best bewaren in afgesloten doos.

citroen meringue tartelette

Lemon curd vulling

  • 2 biologische citroenen
  • 125 gram roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2 grote eieren

Was de citroenen en rasp de gele schil. Het witte is bitter en wil je er liever niet in. Verwarm de boter, suiker en citroenrasp in een kom au bain marie op een laag vuur. Roer rustig tot de boter helemaal gesmolten is en de suikerkorrels niet meer zichtbaar zijn. Hangt een zeef in de kom en knijp al het sap uit de citroenen. Door de zeef krijg je geen pitjes in je mengsel.

Haal de kom van het vuur en laat het mengsel even afkoelen. Klop ondertussen in een nieuwe kom de eieren los. Voeg dan de eieren toe aan je mengsel terwijl je goed blijft roeren. Als het mengsel nog te warm is, zal het ei meteen stollen en krijg je stukjes omelet erin. Dit gebeurt als het warmer is dan 62 °C. Het is wel een goede graadmeter om te kijken of je je vinger er een paar tellen in kan houden. 

Als het goed gemengd is, de kom weer au bain marie verwarmen. In ongeveer een kwartiertje zal het mengsel dikker worden. Blijf roeren tot de curd de juiste dikte heeft en laat het dan afkoelen.

Als je een zachte, gladde lemon curd wilt hebben, moet je hem nog even zeven. Als je stukjes rasp niet erg vindt, kun je deze stap ook overslaan. Bewaar de lemon curd in een afgesloten bakje in de koelkast tot je het wilt gebruiken.

citroen meringue tartelette voor oven

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 100 gram poedersuiker

Maak een kom vetvrij en klop de eiwitten met poedersuiker tot je stevige pieken kan trekken. Schep dit over in een spuitzak met een leuk tuutje.

Schep de lemon curd met een lepel in de voorgebakken taartbodems en strijk ze glad. Spuit nette toefjes meringue op de curd en plaats deze hoog in de oven op grill stand. Goed op blijven letten, want het verkleuren gaat heel snel en je wilt geen verbrande topjes.

Let op: de meringue wordt niet helemaal verwarmd en als je gewone eiwitten gebruikt zouden deze citroen meringue tartelettes niet geschikt zijn voor zwangeren en ouderen. Wil je de taartje voor deze groepen maken, dan kan je de meringue beter maken van gepasteuriseerde eiwitten. Deze zijn bij de grotere supermarkten te koop.

citroen meringue tartelette na oven

Heb jij al eens tartelettes gemaakt? Wat is je lievelingssmaak?

 

3 thoughts to “Chique citroen meringue tartelettes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge