2 soorten apfelstrudel

Apfelstrudel: voor een warm gevoel op koude dagen

De combinatie van appel en kaneel brengt me meteen in herfstsfeer. Met die 2 ingrediënten door de havermout wordt het echt een verwenontbijtje. Maar nog lekkerder vind ik het als iets met appel en kaneel uit de oven komt, want dan ruikt het hele huis zo lekker.

Nadat ik een paar weken geleden in Wenen was geweest en daar apfelstrudel had gegeten in een van de Kaffee-Häuser, leek het me leuk om deze traditionele Oostenrijkse gebaksoort ook eens zelf te maken. Wel de luie variant, want ik had geen zin om zelf het deeg te maken. Maar toen ik in de supermarkt stond, kon ik natuurlijk niet kiezen: filodeeg of bladerdeeg? Dus heb ik beide geprobeerd!

Ingrediënten voor 2 soorten apfelstrudel

  • 6 vellen bladerdeeg
  • 4 vellen filodeeg
  • 100 gram rozijntjes
  • 8 grote zoetzure appels
  • 1 citroen
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el kaneel
  • 2 el custardpoeder
  • boter
  • 1 bakje amandelschaafsel
  • 1 ei of 4 el abrikozenjam

De hoeveelheid van ingrediënten kun je door 2 delen als je maar 1 apfelstrudel wilt maken. Je hebt dan ook maar 1 soort deeg nodig.

Zo maak je de apfelstrudel

Haal de bladerdeeg en filodeeg uit de vriezer en laat het ontdooien. Laat de rozijntjes weken in een bakje heet water, (herfst)thee of rum.  Schil de appels en haal de klokhuizen eruit met een appelboor. Snijd de appels door midden en daarna in dunne, gelijkmatige plakjes. Sprenkel wat citroensap over de appels om verkleuring te voorkomen. Meng in een kom de appels met de suiker, vanillesuiker, kaneel en 1 el custard.

netjes de appellaagjes bouwen voor de apfelstrudel

Filodeeg

Leg 2 filovellen naast elkaar met een kleine overlap en smeer de bovenkant met een kwastje licht in met boter. Leg de andere 2 vellen er bovenop en smeer ook die in. Strooi er een halve el custard over de vellen en leg in het midden een laagje met een kwart van het appelmengsel. Strooi er wat rozijntjes en amandelschaafsel over heen en leg er dan nog een laagje met een kwart van het appelmengsel over.

Vouw een van de zijkanten over de appels en bestrijk dit met boter. Vouw de uiteindes naar binnen. Maak het dicht door daarna de andere zijkant ook erover heen te vouwen en draai daarna het hele pakket om.

apfelstrudel in grote bladen filodeeg en gemummiet met bladerdeeg

Bladerdeeg

Leg 3×2 velletjes bladerdeeg naast elkaar met een kleine overlap en rol het met een deegroller uit tot een grote rechthoekige plat. Strooi er een halve el custard over en verdeel het deeg denkbeeldig in drieën.

Verspreid in het middelste deel een laagje met een kwart van het appelmengsel. Zorg ervoor dat de appels niet op de andere delen komen. Strooi er wat rozijntjes en amandelschaafsel over heen en leg er dan nog een laagje met het laatste deel van het appelmengsel over.

Snijd daarna reepjes van beide zijkanten en vouw die schuin over de appels, zodat je een vlechtwerk krijgt. Hieronder een plaatjes van EatLiveRun dat ik als voorbeeld heb gebruikt hoe ik het moest aanpakken. Ik heb wel het deeg wat dunner uitgerold.

deeg vlechten
Foto van Jenna van www.eatliverun.com

Afwerken en de oven in

Bestrijk de bovenkanten van het deeg van beide apfelstrudels met een dun laagje eigeel of verwarmde en abrikozenjam, eventueel verdund met 2 el water. Bak ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat in ongeveer 30-40 min goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven op 180° C. Versier de bovenkant met wat amandelschaafsel.

2 soorten apfelstrudel

Filodeeg of bladerdeeg

Hoewel de vulling voor beide gelijk was, zien de apfelstrudels er totaal anders uit. Ook de smaak was wat anders: het filodeeg was heel dun en knapperig geworden, terwijl het bladerdeeg juist meer bros en luchtig was. Het filodeeg was wat minder werk, maar ziet er ook duidelijk minder spectaculair uit. Al valt het vlechtwerk van het bladerdeeg natuurlijk ook niet echt op wanneer je het aangesneden heb. Dus als je het toch als losse porties apfelstrudel gaat serveren, dan hoef je het voor de looks niet al die moeite te doen.

Apfelstrudel is het lekkerste als die net uit de oven komen en nog een beetje warm is. Met vanillesaus of een bolletje kaneelijs wordt het helemaal een goddelijke combinatie!

Welke van deze 2 lijkt jou het lekkerst?

 

2 gedachten over “Apfelstrudel: voor een warm gevoel op koude dagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge